hirdetés

Partnereink

Így lesz gyerekjáték a gyereknevelés!

hirdetés

Így lesz gyerekjáték a gyereknevelés!

Létezik tökéletes gyereknevelési elv? Milyen alapszabályokat érdemes lefektetni otthon? Szülőként sok olyan helyzettel találkozhat az ember, amikor elbizonytalanodik, hogy mi lenne a legjobb a csöppsége számára.

Ilyenkor jól jönne, ha lenne valaki, aki megmondja, mi a teendő, és segít felülkerekedni a sírós reggeleken, a hisztis délutánokon vagy éppen az átvirrasztott éjszakákon.  A szakember most megmondja, hogyan lehet gyerekjáték a gyereknevelés!

hirdetés

A SZÜLŐKTŐL VALÓ ELVÁLÁS

Az elköszönés gyakran krokodilkönnyek áztatta búcsúban nyilvánul meg. Vida Ágnes babapszichológus megválaszolta, mit tehetünk ilyenkor az állandó könnyzápor ellen.

„A szeparációs szorongás a kisgyermekkor velejárója. Búcsúzáskor a nagy sírás fakadhat abból, hogy bizonytalannak érzi az elköszönést. Úgy lehet a gyermeket segíteni ebben, ha minden egyes alkalommal ugyanaz a búcsúzás folyamata és ugyanolyan határozottan indulunk el. Az is sokat segíthet, ha kijelölünk egy kedvenc kis plüssállatot, amelyik mostantól mindig fog rá vigyázni a szülők távollétében. Ez biztonságérzetet ad majd neki” – vallja a szakember.

INDULATKEZELÉS

A gyermekkorral együtt jár a határok feszegetése is, amikor az apróság rúg és harap, vagy a hangját, és ezzel párhuzamosan a szülők idegrendszerének teherbíró képességét próbálgatja. Szülő legyen a talpán, aki érti az ilyen viselkedést! Szerencsére Vida Ági erre a helyzetre is ad tippet:

“Az 1-3 év körüli gyerekeknél gyakran csak egy életkori indulatkezelési, feszültséglevezetési problémáról van szó, így engedni kell, hogy kijöjjön a feszültség. Legvégső esetben a megfelelő fejlesztő terápiával gyorsan kezelhetővé válik a durva viselkedési forma is. Ebben az időszakban foglalkozzunk gyermekünkkel a megszokottnál is többet. Beszélgetéssel és babusgatással éreztessük vele, hogy biztos háttér vagyunk a számára.”

ETETÉS ÉS ÉTVÁGY

Hogy lehet kedvet csinálni a kicsi számára az egészséges étkezéshez? Így tehetjük a picúr számára is érdekessé az evést.

“Érdemes minél többet együtt főzni vele, közösen bevásárolni, beszélgetni közben az egyes ételekről, azok elkészítéséről, hogy tudja miből készül, ami elé kerül. Emellett nagyon fontos, hogy minden főétkezésnél közösen egyetek. Engedd, hogy önállóan egyen, még ha kézzel teszi is azt, mert ettől a játékosságtól könnyebben megjön a kedve hozzá.”

ALTATÁS

Az átvirrasztott éjszakák nemcsak az anyukáknak okozhatnak nehézséget. Mit tehetünk, ha már több gyerkőc van a családban, akiknek eltérő korukból fakadóan más ritmusú alvási szokásai vannak?

“Amíg a kicsi nem alszik megbízhatóan, addig érdemes külön altatni a testvéreket, különben egyikük sem pihenni ki magát rendesen. A csecsemőknél, főleg a fogzásos időszakban, megnyugvást jelenthet számukra éjszaka, ha a kicsípett popsijukat Sudocrem nyugtatja, így a testvér is pihenten kel majd mellette.”

TESTVÉRI KAPCSOLAT

Testvéreknél mindig vannak jobb és rosszabb időszakok, melyek időnként külső hatásra megváltozhatnak. Szakértői választ kaptunk arra is, hogy mit tehetünk szülőként egy zűrös testvéri viszony esetén.

“Ugyanazon közösségbe való játék során a gyerekeknek meg kell küzdeniük a helyükért. Ez gyakran feszültté teszi a testvéreket és ez megmutatkozhat az egymással való kapcsolatukban is. Érdemes minél több kooperatív játékot játszani velük közösen (sportok, társasjátékok), amiben együttműködve megtanulhatják kezelni testvéri kapcsolatukat.”

+1 JÓTANÁCS

A gyereknevelés során minden esetben nagy hangsúlyt kell fektetni a csemeténkkel együtt töltött időre. A szakértő véleménye szerint a testvéri civakodásokra, az evészavarra és a megnyugtatásra is gyógyír, ha elegendő minőségi időt töltünk a csöppségünkkel. 

„Játszatok, sportoljatok, főzzetek együtt, és öleld meg! Ez biztosítja őt arról, hogy akkor is, ha éppen haragszotok rá, vagy leszidjátok, akkor is szeretitek őt” – vallja Vida Ági.

Forrás: Red Lemon Media

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 03.28.

Ma Gedeon, Johanna napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés