hirdetés

Partnereink

A jó bacon ismérvei – Ezen szempontok szerint érdemes vásárolni

hirdetés

A jó bacon ismérvei – Ezen szempontok szerint érdemes vásárolni

Kevés annyira sokoldalúan felhasználható és népszerű hozzávalót tudnánk mondani, mint a bacon, ami húsokhoz, zöldségekhez, levesekhez, sőt, akár desszertekhez is illik.

Bármennyire is imádjuk a bacont, nem mindegy, milyen fajtát választunk a boltban, ugyanis egy gyenge minőségű baconből a legjobb séf sem tud ízletes ételeket készíteni. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami alapján eldönthető, valóban jó minőségű bacont rakunk-e a bevásárlókocsinkba.

hirdetés

Érdemes azzal kezdeni, hogy megnézzük, pontosan mi is a bacon. Először is különböztessük meg a bacont (császár szalonnát) és a szalonnát. Utóbbi a sertés bőre alatti elzsírosodott kötőszövetet jelenti, amit árulhatnak bőrrel és bőr nélkül is. A boltokban létezhet ízesített (például a páclének köszönhetően fokhagymás vagy paprikás) változata is. Cikkünk főszereplője, a bacon ezzel szemben sertés oldalszalonnából készült, bőr nélküli és vékonyabb szeletelésű. A húst vagy füstöléssel, vagy főzéssel és füstöléssel tartósítják, de nem mindegy, hogy hogyan. „A valóban minőségi baconöket többnyire bükkfán füstölik és sózással tartósítják” – tudtuk meg Kovács Pétertől, a Tamás-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától, mely kft. készíti például a Gierlinger termékeket, melyek között prémium minőségű bacont is találni.

Mit érdemes megfigyelni a csomagoláson?

Az, hogy a baconszelet mennyire zsíros, egészen könnyen, ránézésre megállapítható. A baconszakértők, mint például Kovács Péter, szerint ideális esetben a bacon zsíros része nem vastagabb másfél centinél. Nemcsak a zsírossága, hanem a színe is könnyen megállapítható a laikusoknak is, itt azonban nincs „jó vagy rossz színű bacon.”

A sertés fajtájától, takarmányától, a vágás, sőt, még a feldolgozás módjától is változhat a hús színe és természetesen az íze is. Fontos, hogy a bacon csak sertéshúsból készülhet, és minél magasabb az áru hústartalma, annál jobb minőségű termékről van szó. Amire azonban érdemes odafigyelni, az az összevetők listája. Minél több tétel szerepel ugyanis ezen a listán, annál kevésbé ajánljuk, hogy megvásárold. Egy jó bacont nem színezik, nem adnak hozzá felesleges adalékanyagokat – így azokat fel sem kell tüntetni a csomagoláson. Egy összetevővel azonban biztosan találkozni fogunk a címkén, ez pedig a só, amivel tartósítják a húst.

Van cukor a baconben?

Első blikkre talán furcsán hangozgat a kérdés, pedig nagyon is jogos. Sőt, nemcsak a cukor, hanem a dextróz és a maltrodextrin szavakat is érdemes keresni a címkén, melyek hozzáadott cukrokat jelentenek, de az is lehet, hogy fruktózzal, melasszal vagy mézzel kezelik a bacont. Ha jól választunk, olyan terméket teszünk a kosarunkba, ami cukor- és édesítőszermentes. „Baconjeink a feldolgozás során már nem találkoznak fehér vagy barna cukorral vagy mézzel. A tökéletes minőségű sertés császárszalonna kizárólag a sótól és a bükkfa füstöléstől nyer zamatot. Nincsenek ízfokozók, nem tartalmaz nátrium glütamátot, illetve nincsenek benne térfogatnövelők sem. Helyettük tavaly óta bekerült a hozzáadott antioxidáns is az összetevők közé, ami egészségesebbé teszi a Gierlinger Premium Bacont” – tudtuk meg Kovács Pétertől.

Forrás: akoczka.com

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 03.28.

Ma Gedeon, Johanna napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés